Pekařská sobota

14.07.2012

19. Ročník setkání mistrů pekařů proběhl v Dřevěném městečku Valašského muzea dne 14. července. Tradiční ochutnávka nejrozmanitějších druhů pečiva a souteže „O nejlepší rohlík" a „O nejlepší chléb" doprovázela dechová hudba Mistřiňanka, Zubřanka a folklórní soubor Malý Radhošť.


Pekařské soboty jsou od pradávna oslavou cechu mistrů pekařů, který je znám již od roku 1338. Vůně pečiva přilákala do Městečka tisíce lidí, po frgálech, vdolečcích, domácím chlebu, preclících se jen zaprášilo. Kvalitní čerstvé pečivo nabízelo dvacet stánkařů z České republiky i ze Slovenska.
Jednoznačně největší zájem byl o Valašské frgály. Frgály prodávala majitelka pekařství z Velkých Karlovic Jana Kasalová, která prozradila, že na odbyt jsou nejvíce borůvkové, hruškové a tvarohové frgály. Kromě tradičního pečiva nabízí i historické kousky z příchutí mrkve a zelí. Stovku frgálů přivezla i Ljuba Somsiová ze Zašové. Lákadlem bylo pečení chleba v Mlýnské dolině i Valašské dědině. Výroba jednoho bochníku, mísení těsta, kynutí a pečení trvá asi tři hodiny. Chleby byly nabízeny lidem k ochutnání.

Zlatým hřebem bylo vyhlášení vítězů O nejlepší chleba, O nejlepší rohlík a O Pekaře Valašského království. Nejlepší chléb byl od havířovské firmy Semag, Nejlepší rohlíky pečou v opavské J.L.N. Titul Pekař Valašského království získalo Gobe, Pekařství Zlotý z Píště.
Proběhla i soutěž v netradiční pekařské disciplíně, kterou nejlépe zvládl Martin Kotrba z Píště. Netradiční disciplínou bylo převážení pytlů mouky na trakaři nebo nošení piva na pekařské lopatě nebo chůze na chůdách s nůší.

Booking.com

Ubytování dle místa

Ubytování dle typu

Doporučujeme